dijous, 18 d’agost del 2011

Masses: Pa

(per 1kg de pa)
- 200gr farina blanca
- 400gr farina de força
- 400gr farina integral
- una tasseta d'oli
- una culleradeta de sal
- una culleradeta de sucre
- 25gr de llevat de forner
- aigua

- llavors (de lli, de rosella, pipes, pipes de carbassa, sèsam,...)

Poseu en un recipient les farina si mescleu-les.
Per un altre costat, diluïu el llevat en aigua tèbia (sobretot que no sigui calenta perquè es mata el llevat).
Incorporeu l'oli, la sal, el sucre i el llevat a la farina i mescleu-ho amb les mans o una espàtula. Aneu-hi afegint aigua, a poc a poc, observant que la mescla va absorbint-la i que no queda ni seca ni massa humida. Un cop la massa és força uniforme, treballeu-la sobre un taulell.
Amasseu-la durant una estona, fins que veieu que és uniforme (si és massa humida, afegiu-li farina i si es disgrega afegiu-li aigua de mica en mica).
Deixeu reposar la massa en un lloc càlid durant 4 o 5 hores.
Transcorregut el temps i veient que la massa ha crescut, torneu-la a amassar. Feu-ne ja les peces de les mides que voldreu el pa i agefiu-li diferent llavors a cada peça segons el vostre gust.
Deixeu reposar els pans individuals a la safata o motlle que utilitzareu pel forn, també en un lloc càlid, de 2-4 hores.
30 minuts abans d'enfornar-los, precalenteu el forn a 180º-200º.
Quan veieu que ja ha doblat la seva mida inicial, enforneu-los durant 15-20 minuts, segons el forn. Per comprovar que és cuit, piqueu-lo amb la mà i ha de sonar a buit.
Deixeu-los refredar i ja el teniu llest per menjar!

A la massa hi podeu posar ceba, formatge, sobrassada, nous,... al vostre gust!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada